Diagnostisch onderzoek
Bij diagnostisch onderzoek, het onderzoeken van een meetinstrumenten, gaat het vaak om drie dingen:
- Is het instrument valide (meet het instrument wat hij moet meten en kan het meetinstrument onderscheid maken tussen zieke en niet zieke mensen, of onderscheid tussen ernstige klachten en niet ernstige klachten)
- Is het betrouwbaar (levert het meetinstrument dezelfde resultaten op bij herhaling door een of door verschillende personen en bij verschillende proefpersonen)?
- Is het responsief (kan het meetinstrument een verandering aantonen)?
Hoe meet ik de betrouwbaarheid van mijn meetmethode?
Als je naar de betrouwbaarheid van een meetinstrument (of meetmethode) wilt kijken, kan je aan verschillende situaties denken: - Inter-beoordelaarsbetrouwbaarheid (2 beoordelaars) - Intra-beoordelaarsvertrouwbaarheid (1 beoordelaar)
In het eerste geval
Moet ik in mijn survey onderzoek de case en controle groep matchen om ze te kunnen vergelijken?
Ik heb data verzameld van een groep patienten uit het AMC en wil de uitkomsten van de vragenlijsten vergelijken met die van een random sample van de populatie, van wie ik die gegevens ook heb (een soort ongematchede case - control studie). De demografische gegevens van mijn patientenpopulatie verschillen significant met de controlegroep. Mag ik de uitkomsten van de vragenlijsten direct met elkaar vergelijken, of moet ik twee groepen eerst matchen?
Daar dit geen gerandomiseerde studie is, moet er inderdaad rekening gehouden worden met andere variabelen die de onderzochte relatie kunnen verstoren. Matchen kan een optie zijn, maar is ook een betwiste methode. Daar je bovendien blijkbaar al voor alle controls de data verzameld hebt, adviseer ik om alle controls te gebruiken en voor de scheve verdeling van variabelen waarvan je verwacht dat ze de relatie die je onderzoekt kunnen verstoren te corrigeren in de analysefase dmv gebruik van een multivariabel model.
Als boek kun je het volgende raadplegen: Clinical Epidemiology - Principles, Methods and Applications for Clinical Research, Diederick E Grobbee / Arno W Hoes (Chapter 9 Case control Studies)
Referenties
- Grobbe, D.E. & Hoes, A.W. (2008) Clinical Epidemiology - Principles, Methods and Applications for Clinical Research
Terug naar OVERZICHT voor een overzicht van alle statistische onderwerpen op deze wiki.
Terug naar KEUZE TOETS voor hulp bij het uitzoeken van een geschikte toets of analyse.