Interimanalyse

From Wikistatistiek
Revision as of 18:07, 6 March 2009 by Docent5 (talk | contribs) (New page: Een interimanalyse is een tussentijdse analyse van de studie data. == Wat zijn de bezwaren tegen het tussentijds rapporteren van resultaten? == ''Volgende week is een deadline voor een ...)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Een interimanalyse is een tussentijdse analyse van de studie data.

Wat zijn de bezwaren tegen het tussentijds rapporteren van resultaten?

Volgende week is een deadline voor een congres. We overwegen in een abstract de resultaten tot nu toe (26 van de 58 nodige patienten gernadomiseerd) te submitten. Volgens mij kan ik echter niet zomaar een interimanalyse doen, omdat: 1. Ik hier geen rekening mee heb gehouden bij mijn initiele poweranalyse (en ik bij een interim analyse power verlies) 2. Het resultaat een mogelijke bias kan introduceren in het verdere verloop van de studie. Kloppen mijn overwegingen?

Je overwegingen kloppen: Het probleem van het verliezen van power bij een interimanalyse zit 'm erin dat je dan op twee momenten (tijdens interim en tijdens eindanalyse) een "false positive" kans van 0.05 accepteert. Samen telt dit op tot een grotere kans om de nulhypothese onterecht te verwerpen. Een verantwoorde manier om toch een interimanalyse te kunnen doen zou in het geval van een positieve uitkomst gaan richting het kleiner maken van de p-waarde zoals in de presentatie beschreven. In het geval van een negatieve uitkomst is de afweging gecompliceerder. Je houdt het probleem dat je studie niet gepowered is op dit aantal personen. Je bias overweging klopt ook. Stel er wordt nu naar buiten gebracht dat de ene behandeling beter werkt dan de ander, dan kan dat via allerlei biasmechanismes de volgende inclusies beinvloeden (self-forfilling prophecie, niet volledige inzet) etc.

Referenties

Terug naar OVERZICHT voor een overzicht van alle statistische onderwerpen op deze wiki.

Terug naar KEUZE TOETS voor hulp bij het uitzoeken van een geschikte toets of analyse.