Kruskal Wallis

From Wikistatistiek
Revision as of 12:20, 12 March 2009 by Docent5 (talk | contribs) (New page: De Kruskal-Wallis one-way analysis of variance by ranks is een niet parametrische toetsings procedure voor het testen van hypothesen over de medianen van (semi-continue) data. De Kruskal W...)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

De Kruskal-Wallis one-way analysis of variance by ranks is een niet parametrische toetsings procedure voor het testen van hypothesen over de medianen van (semi-continue) data. De Kruskal Wallis toetst of de medianen van 2 of meer onafhankelijke groepen gelijk zijn. Intuitief is de Kruskal Wallis gelijk aan een One-way ANOVA, waarbij de data vervangen zijn door hun rangpositie.

Wanneer gebruik ik Kruskal Wallis?

Als je wilt toetsen of de medianen van 2 of meer groepen aan elkaar gelijk zijn, kun je de Kruskal Wallis gebruiken. In de praktijk wordt de Kruskal Wallis alleen gebruikt bij het vergelijken van 3 of meer groepen. Voor de vergelijking van twee groepen wordt de Mann-Whitney U toets gebruikt.

De Kruskal Wallis veronderstelt geen normaal verdeelde data. Hij wordt daarom vaak gebruikt wanneer niet aan de aannames van de One-way ANOVA voldaan zijn.

Voorbeeld van het gebruik van de Kruskal Wallis: Stel je wilt testen of het aantal kinderen per gezin gelijk is in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Table 1. A comparison of family size in different countries
Variable* Netherlands Belgium France Germany p-value**
Family size 1.8 (1.1 ; 3.4) 1.6 (0.9 ; 4.1) 2.2 (1.2 ; 4.2) 2.1 (1.5 ; 3.6) 0.66
*Variables are denoted as median (25%th quartile ; 75%th quartile). **Group differences were tested with Kruskal Wallis.