Wilcoxon signed rank toets

From Wikistatistiek
Revision as of 15:38, 25 September 2013 by Rebecca Holman (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

De Wilcoxon signed rank toets is een niet-parametrische toets voor het vergelijken van een (semi-)continue variabele tussen twee gepaarde groepen.

Wanneer gebruik ik de Wilcoxon signed rank toets?

Als je wilt toetsen of de waardes een van twee maal gemeten, gepaarde, (semi-)continue variabele verschillen, kun je de Wilcoxon signed rank toets gebruiken. Bijvoorbeeld als je wilt testen of de resultaten twee CT scans van een patient van elkaar verschillen.

De Wilcoxon signed rank toets wordt vaak gebruikt als alternatief voor de gepaarde t-toets, omdat de Wilcoxon signed rank toets geen normaal verdeelde data veronderstelt. De toets mag altijd gebruikt worden, voor alle ordinale data.

Voorbeeld van het gebruik van de Wilcoxon signed rank toets:

Table 1. Results of repeated CT scans.
Variable* scan 1 scan 2 p-value**
CT measurement 1004 [565;1222] 1114 [668;1485] 0.03
*Variables are denoted as median [inter quartile range]. **Differences between the two scans were tested with the Wilcoxon signed rank test.

Kan ik met de Wilcoxon signed rank test twee visualisatie methodes met elkaar vergelijken?

In het onderzoek heb ik bij 73 patiënten 2 verschillende methoden gebruikt om tumoren te visualiseren tijdens de operatie. Ik wil onderzoeken of methode 1 afwijkende/verdachte plekken beter kan visualiseren dan methode 2. Daarom wil ik berekenen of methode 1 significant meer plekken visualiseert dan methode 2. Mijn voorstel is dat we dit doen middels de Wilcoxon rank signed test. Is dit de juiste test hiervoor?

Begrijp ik goed dat je bij iedere patient beide visualisatiemethoden gebruikt hebt en dus gepaarde waarnemingen hebt? De Wilcoxon rank signed test klinkt dan als een goede optie om de gemeten tumoren met elkaar te vergelijken. Je vergelijkt dan eigenlijk de mediane aantallen tumoren per patient (ipv het gemiddelde zoals bij een t-toets).

Waar vind ik de Wilcoxon signed rank toets in SPSS?

Je vindt de test in SPSS 16 onder Analyze->Non-parametric Tests->2 Related Samples.

Referenties

Klaar met lezen? Je kunt naar het OVERZICHT van alle statistische onderwerpen op deze wiki gaan of naar de pagina KEUZE TOETS voor hulp bij het uitzoeken van een geschikte toets of analyse. Wil je meer leren over biostatistiek? Volg dan de AMC e-learning Practical Biostatistics. Vind je op deze pagina's iets dat niet klopt? Werkt een link niet? Of wil je bijdragen aan de wiki? Neem dan contact met ons op.

De wiki biostatistiek is een initiatief van de helpdesk statistiek van Amsterdam UMC, locatie AMC. Medewerkers van Amsterdam UMC, locatie AMC kunnen via intranet ondersteuning aanvragen. Ondersteuning aan studenten of derden is niet mogelijk.